Yurtdışından sipariş vermek

  • Siparişim gümrüğe takıldı.
  • Beyanname açılması gerekliymiş.
  • 5 adet limiti varmış.
  • 30 Euro’yu geçmiyor ama yine de gümrüğe takılmış.

   Bu yazımıza ulaştıysanız muhtemelen yukarıda saydığımız durumlardan biriyle veya benzeri bir durumla karşı karşıya kalmışsınız demektir. 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Karar’da (15481 sayılı karar ) hangi eşyaların muafiyetten yararlanabileceği ve muafiyet kapsamında değerlendirilecek eşyaların taşıması gereken özellikler detaylı şekilde açıklanmıştır.  İlgili Karar maddelerinin yanlış veya eksik yorumlanması sebebiyle firmalar ve gerçek kişilerin çokça mağduriyet yaşadığını düşündüğümüz posta ve hızlı kargo ile gelen eşyaların gümrükleme sürecini basit, sade bir dille sizlere aktaracağız.

   Öncelikli olarak tanınan muafiyet limitleri; Tüzel Kişilikler ( bir vergi levhasına sahip firmalar ) ve gerçek kişiler ( şahıs olarak kendi ihtiyaçlarınız için almış olduğunuz ürünler)  için ayrı ayrı belirtilmiştir.  Yurtdışından tedarik edeceğiniz eşyayı hangi amaçla tedarik ettiğininiz, şahıs veya şirket olup olmadığınız bu yüzden çok çok önemli.   Evet hazırsanız başlıyoruz. ŞAHIS GÖNDERİLERİ için hazırladığımız bu içeriğimizi yürür gibi adım adım açıklayacağız.

ADIM-1

Siz kimsiniz? Şahıs mı, şirket mi?

“Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz?” cümle kalıbının çokça kullanıldığı ülkemizde bu sefer sipariş verirken sizin kim olduğunuza karar vermeniz gerekli. Yazımızın başlangıcında belirttiğimiz üzere muafiyet limitlerinden yararlanabilmeniz için öncelikle  gelen gönderinin kim adına geldiği büyük önem arz etmektedir.

ADIM-1/1 ŞAHIS ADINA GELEN YURTDIŞI GÖNDERİLERİ

   Türkiye’de yerleşik T.C Kimlik numarası sahibi yani en özet hali ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak yurtdışından hoşunuza giden / ihtiyacınız olan bir ürün buldunuz ve sipariş vermek istiyorsunuz. Web sitesine güven olayını aştıktan sonra ( Tavsiyemiz; bilinen global alışveriş siteleri dışındaki sitelerden alışveriş yaparken dikkatli olunuz.) sipariş vermeden önce;

  • Eşyanın Navlun ( nakliye ) hariç tutarı 30 Euro’yu geçiyor mu? Muafiyetten yararlanmak istiyorsak tutarın 30 Euro’yu geçmemesi çok önemli. Farklı bir döviz cinsi ile alışveriş yapıyorsanız ( Dolar, Sterlin vb. ) eşyanın gümrüğe geldiği günkü parite üzerinden Euro’ya dönüştürülecek tutar dikkate alınacaktır. Çıkan sonuç 30,1 Euro dahi olsa muafiyetten yaralanamazsınız ) ( 15481 sayılı karar 62 -1.madde)
  • Eşya miktarı 1 kişinin ihtiyacı olabilecek miktarda mıdır? Bu aşamada eşyanın fiyatı 30 Euro’yu geçmese dahi eşyanın miktarı önem arz etmektedir. Örneğin; Çin’den çok ucuza USB kablo buldunuz tanesi 10 cent. Tutup bundan 100 tane alıp “nasıl olsa 30 Euro limitini geçmiyorum” diye huzur içinde sipariş vermeniz sizi hataya sürükler. Şahıslara tanınan bu muafiyet sadece bireyin ihtiyacını göz önünde bulundurularak tanınmış bir muafiyettir. İhtiyaçtan fazla yapılan alışverişler artık Ticaret niteliği kazanacağı için ilgili muafiyetten yararlanamazsınız. ( 15481 sayılı karar 62-1. madde)
  • Eşya brüt kaç kilo. Evet bu aşamada eşyamızın kilosu da bizim için bir kriter. “Büyük pencereyi görmek” eylemi bu aşama için tam yerinde bir tabir olur. Örneklem üzerinden gidersek fiyat/ performans kriteri de göz önünde bulundurarak Almanya’dan çok güzel bir kahve makinesi buldunuz ( dışarda her hangi bir bardak kahvenin fiyatı canınızı sıkmaya başladı.) 20 EURO hemen sipariş verdiniz. Nede olsa 30 EURO limitini geçmiyorum diye düşündünüz ancak kilo detayını göz ardı ettiğiniz eşya gümrüğe geldiğinde size gelen bildirimde eşyanın muafiyet limitini aştığı için Beyanname açılması gerektiği yazıyor. İşte bu bildirimin sebebi eşyanın birçok kriteri yerine getiriyor olmasına rağmen ( kişisel ihtiyacı giderecek miktarda 1 adet – 30 Euro altında )  Kilo kriterinin 30 Kilo’dan fazla olması sebebidir. Bu yüzden vereceğiniz siparişte kilo kriterini de kesinlikte göz önünde bulundurmanız yararınıza olacaktır. (15481 sayılı karar 62-5 madde) 


Yukarıda sayılan tüm kriterlere uyduğunuzu varsayalım. 10 EURO Bedelli – 0,5 KG -1 ADET bir ürün buldunuz hemen alışveriş yaptınız. İçiniz rahat ürünlerin size teslim edilmesini bekliyorsunuz. Telefonunuza / mailinize bir bildirim geldi;

Senaryo-1 / Yasaklı ürün

   Gönderinizin yasaklı ürün içeriyor olması sebebiyle muafiyetten yararlanamayacağını söylüyor. Evet canınızın istediği her ürünü sipariş veremiyoruz. Paket posta ile gelemeyecek ürünlerden bazıları (posta ve hızlı kargo taşımacılığı-gümrük işlemleri 2022/9 sayılı genelge );

  • Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen çek ve nakit para posta idaresi ya da hızlı kargo firması tarafından basitleştirilmiş gümrük beyannamesine konu edilemez ve alıcısına teslim edilmeyerek rezerve odasında muhafaza altına alınır.
  • Reçetesiz; ilaçlar, takviye edici gıda veya sporcu gıdası ( Reçeteli ilaçlarda muafiyet limiti 1500 Euro olup, Reçeteniz olsa dahi ilaç kıymeti 1500 Euro’yu geçiyorsa yine ithalat beyannamesi açmanız gereklidir. Muafiyetten yararlanmanıza müsaade edilmemektedir. )
  • Kozmetik ürünler ( kozmetik içeriği için bir Gümrük Müşavirliği firmasına vekaletname vererek ithalat beyannamesi açtırabilirsiniz ancak maliyeti ürünün çok üzerinde olacaktır.)
  • Uyuşturucu niteliği taşıyan ürünler
  • Alkollü ürünler, tütün mamulleri, elektronik sigara
  • Cep telefonu ( evet maalesef yurtdışından internet siparişi ile telefon getiremezsiniz)
  • Ateşli silahlar, Delici, kesici aletler
  • Gıdalar

Sipariş aşamasında siparişinizin içeriğinde bu ürünlerden ve Kanunen ithalatı / ihracatı yasak olan herhangi bir ürün olması durumunda siparişiniz kesinlikle size teslim edilmeyecektir.

Senaryo-2 / Limit Aşımı

   Aylık 5 adet gönderi limitinizi doldurduğunuz için eşyanız Gümrüğe takılmıştır. Evet bu muafiyetin de bir limiti var. Ayda en fazla 5 gönderiniz muafiyetten yararlanabilir. 6 ve devamında gelen siparişlerinizin fiyatı / kilosu / miktarı / içeriği ne olursa olsun ( yasaklı ürün olmadığı sürece) ithalat beyannamesi açmanız yani bir Gümrük Müşaviri ile çalışmanız gerekmektedir.

ADIM – 2

   ADIM-1 ‘de belirtilen tüm kriterlere uygun bir siparişiniz var. Ödemesini yaptınız ve ürünlerin gelmesini bekliyorsunuz. Gönderici siparişinizi ABCDFT nakliye firması ile gönderdiğini bildirdi. Siz bu aşamada farkında olmasanız dahi can sıkıcı bir şey var. Nakliye firmasının posta ve hızlı kargo taşımacılığı kapsamında ETGB düzenleme yetkisi yok ise eşyanızın kıymeti, içeriği, kilosu ne olursa olsun ithalat beyannamesi açtırmanız yani bir Gümrük Müşavirliği firması ile çalışmanız gerekli olacak. Gönderi mutlaka Posta İdaresi ya da Hızlı Kargo Taşımacılığı Yapan Şirketler aracılığı ile gelmiş olmalı. (Örnek olarak; PTT, DHL, FEDEX, UPS, TNT ) 

   Sürecin ithalat beyannamesi ile devam etmesi durumunda aşağıda sıralanan maliyet kalemleri ile karşı karşıya kalacağınızı da unutmayın.

  • Vekâletname ücreti ( Gümrük Müşavirliği firmasına verilecek olan vekâletin noter masrafı )
  • Ardiye ücreti ( depolama parası diyebiliriz )
  • Ordino ücreti ( bir nevi evrak teslim parası diyebiliriz )
  • Gümrük müşavirliği hizmet bedeli
  • İthalat Rejim Kararında belirtilen oranda tahsil edilecek Gümrük vergileri
  • ithalat öncesinde alınması gereken izinler var ise ilgili kurumlardan izin alınması ( TSE, TAREKS, İTKİB, Ölçü ayar vb)
 
Evet arkadaşlar ŞAHIS GÖNDERİLERİ ile  ilgili yazımızın sonuna geldik. Özetlemek gerekirse;
  • Eşyamızın nakliye bedeli hariç tutarı 30 Euro’yu geçmeyecek
  • Miktar ve mahiyet açısından önemli olmayacak
  • 30 Kilodan ağır olmayacak
  • Mutlaka hızlı kargo yetkisi olan bir nakliye firması ile taşınacak
  • İlgili tebliğ kapsamında olacak ( reçetesiz ilaç, kozmetik, cep telefonu ve yukarıda sayılan ürün gruplarından birisi olmayacak )
  • Aylık 5 adet gönderi limitini aşmamış olacak.

   Son olarak en üzücü noktayı en sona bırakıyoruz. Yazımızda sürekli  MUAFİYET – MUAFİYET diye yazdık ancak bu muafiyet vergilerden muafiyet değildir. Muafiyetten yararlanmaya hak kazandığınızda Eşyanın geldiği ülke ve türü gibi kriterlere göre standart oranda bir vergi + gümrüğe sunma bedeli + Damga vergisi ödemek zorunda kalacaksınız.

  • Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde % 30,
  • Diğer ülkelerden gelmesi halinde % 60,
  • 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave % 20,  oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.

İlgili Kanun, Tebliğ maddelerini yazımızın sonuna ekliyoruz. Unutmayın Mevzuata hakim olduğunuz sürece yurtdışından sipariş vermenizin hiçbir mahsuru yoktur.

 

Yazar: Gümrük Müşaviri Cihan DEMİR

15481 SAYILI KARAR

MADDE 35

  1. Üretilmiş belli bir mal grubunu temsil edecek ya da üretilmesi planlanan eşyanın örnekleri niteliğinde olan numunelere geçici ithalat izni verilir.
  2. Ancak, tek bir şahıs tarafından getirilen aynı cinsten fazla miktarda eşya ile tek bir şahsa gönderilen çok sayıda eşya numune olarak değerlendirilmez.
  3. Numuneler, Türkiye Gümrük Bölgesinde iken gösteri amacı dışında herhangi bir şekilde kullanılamaz.
 

MADDE 62 

  1. Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 150 Euro’yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 Euro’yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın değeri üzerinden;

a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde % 30,

b) Diğer ülkelerden gelmesi halinde % 60,

c) 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede yer alan eşya olması durumunda yukarıdaki oranlara ilave % 20, oranında tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.

2. Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 1500 Euro’yu geçmeyen kişisel kullanıma mahsus kitap veya benzeri basılı yayın için 45 inci maddede belirtilen limitleri aşan eşyanın değeri üzerinden % 0 oranında tek ve maktu bir vergi uygulanır.

3. Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla bir tüzel kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 22 Euro’yu geçmeyen eşyanın değeri üzerinden birinci fıkrada belirtilen oranlarda tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.

4.  Kıymeti 1500 Euro’yu geçmemek şartıyla, yolcu beraberinde gelen Ek-9‘daki liste kapsamı dışında kalan ve değeri 61 inci maddede belirtilen hediyelik eşya limitinin üzerinde olan ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen eşyanın değeri üzerinden birinci fıkrada belirtilen oranlarda tek ve maktu bir vergi tahsil edilir.

5. Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda sözü edilen limitler dahilinde getirilen eşyanın brüt 30 kilogramı geçmemesi gerekir.

6. Diplomatik eşya ve 58 inci madde kapsamı yolcu eşyasının posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesi halinde kıymet ve ağırlık sınırı uygulanmaz.

MADDE 86

  1. 89 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendi hükmü saklı kalmak kaydıyla, önemli değeri olmayan ve temsil ettikleri eşya bakımından siparişte bulunulmak için kullanılabilecek nitelikteki numunelik eşya ve modellere muafiyet tanınır.
  2. Gümrük idaresi, muafiyetin uygulanması esnasında numune veya model olma özelliklerini ortadan kaldırmayacak şekilde, kendi başlarına kullanılabilecek nitelikteki eşya için yırtma, delme veya açık ve sabit bir şekilde işaretleme ya da herhangi başka bir işlem yoluyla kalıcı olarak kullanılmasını önleyici tedbirleri alabilir.
  3. Numunelik eşya ve model deyimi, belli bir tür eşyayı temsil eden ve sunuş şekli ve miktarı belli bir tür veya nitelikteki eşya için sipariş vermekten başka bir amaç için kullanılması mümkün olmayan her türlü madde veya örnek anlamına gelir.

MADDE 89

  1.  90 ıncı madde hükümlerine uygun olarak getirilen aşağıda belirtilen eşyaya muafiyet tanınır:

a) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında üretilmiş olan, bir ticari fuar veya benzeri bir olay münasebetiyle getirilecek olan her türlü eşyanın temsil edici özelliklerini taşıyan küçük miktardaki numuneler.

b) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında üretilen ve bir ticari fuar veya benzeri bir olayda sergilenmek üzere getirilen makine ve cihazların teşhiri sırasında, bu makine ve cihazların gösteri amacıyla çalıştırılmasında kullanılacak eşya.

c) Bir ticari fuar veya benzeri bir olayda yabancı ülkelerin temsilcileri tarafından geçici standların inşası, düzenlenmesi ve dekorasyonu için kullanılacak boya, vernik, duvar kağıdı gibi tüketilecek malzemeler.

ç) Türkiye Gümrük Bölgesi dışında üretilen eşyanın reklamına mahsus olan, bir ticari fuarda veya benzeri bir faaliyette sergilenecek resimli veya resimsiz basılı materyaller, kataloglar, prospektüsler, fiyat listeleri, reklam posterleri, takvimler ve çerçevesiz fotoğraflar gibi ücretsiz olarak dağıtılacak malzemeler.

d) Spor Genel Müdürlüğü tarafından talep edilen, Türkiye’de düzenlenecek uluslararası spor organizasyonlarında kullanılmak veya ücretsiz olarak dağıtılmak üzere, bedelsiz olarak gönderilen eşya.

 

POSTA VE HIZLI KARGO TAŞIMACILIĞI-GÜMRÜK İŞLEMLERİ 2022/9 SAYILI GENELGE

YASAKLAMAYA VE KISITLAMAYA TABİ EŞYA

1. Posta ve hızlı kargo yoluyla gelen nakit para ve çeklere ilişkin işlemler aşağıdaki şekilde yürütülür.

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen çek ve nakit para posta idaresi ya da hızlı kargo firması tarafından basitleştirilmiş gümrük beyannamesine konu edilemez ve alıcısına teslim edilmeyerek rezerve odasında muhafaza altına alınır.

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen nakit paranın Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karar ve Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara İlişkin Tebliğ (2008-32/34) hükümleri kapsamında bankalar aracılığıyla transfer edilmesi gereken nitelikte olup olmadığının tespiti yapılır. Bu kapsamda yurda getirilen nakit para için alıcıdan açıklama talep edilir ve EK-2’de yer alan “Nakit Açıklama Tutanağı” elektronik ortamda düzenlenir. Sonrasında nakit para sözlü beyan düzenlenerek alıcısına teslim edilir.

Gümrük idaresince açıklama istenildiği halde, herhangi bir açıklama yapılmaması veya yanlış ya da yanıltıcı açıklama yapıldığının anlaşılması halinde “Nakit Kontrolleri” hakkındaki 18.05.2016 tarihli ve 2016/1 sayılı Genelgenin 1.2. numaralı bölümünün 4 üncü maddesi uyarınca işlem yapılır.

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurda getirilen çek sözlü beyan düzenlenerek alıcısına teslim edilir.

2. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca yayımlanan “Yurtdışından İlaç Temini ve Kullanımı Kılavuzu” düzenlemeleri dikkate alınmak şartıyla;

Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla şahsi tedavide kullanılmak üzere getirilen ilaçların, gümrük idaresine belge (sağlık kuruluşundan alınan rapor, doktor raporu veya reçete) ibraz edilmesi koşuluna bağlı olarak, girişine izin verilir. Bununla birlikte, gümrük memurunca alıcı şahsın hastalığının tedavisiyle ilgili olduğuna kişinin yazılı beyanı ve yapılacak araştırma sonucunda kesin olarak kanaat getirilmesi durumunda belge aranmaksızın eşyanın girişine izin verilebilir. Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen rapor, doktor raporu ya da reçete geçerli belge olarak kabul edilebilir.

Adına rapor ya da reçete düzenlenen hasta tarafından kullanılmak üzere ilacın hasta yakını adına gelmesi durumunda, her iki şahıstan da alınacak yazılı beyana istinaden yurda girişine izin verilir.

3. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının 65 no.lu alt bendinde tanımlanan “takviye edici gıdalar” ile 06.12.2003 tarihli ve 25308 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi 2003/42 no.lu Sporcu Gıdaları Tebliğinin 4 üncü maddesinde tanımlanan “sporcu gıdaları”nın Kararın 62 nci maddesi kapsamında ithali mümkün bulunmamaktadır.

Ancak, bu kapsamdaki ürünleri doktor tavsiyesi ile kullanan kişilerin, hastalıklarına dair sağlık kuruluşundan alınmış bir raporu veya doktorun önerdiğine dair bir reçeteyi, milli sporcuların ise “Milli Sporcu Belgesi”ni ilgili gümrük idaresine ibraz etmeleri halinde söz konusu ürünleri posta veya hızlı kargo yoluyla getirmelerine izin verilir. Rapor veya reçetelerin, eşyanın ilgilisine teslim edildiği tarih itibariyle son bir yıl içerisinde düzenlenmiş olması yeterli olup, her gönderi için yeni bir rapor ve reçete aranmasına gerek bulunmamaktadır.

Yurtdışındaki sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen rapor, doktor raporu ya da reçete geçerli belge olarak kabul edilebilir.

Adına rapor ya da reçete düzenlenen kişi tarafından kullanılmak üzere takviye edici gıda veya sporcu gıdasının kişinin yakını adına gelmesi durumunda, her iki şahıstan da alınacak yazılı beyana istinaden yurda girişine izin verilir.

4. 5324 sayılı Kozmetik Kanununun ikinci maddesi ile kapsamı belirlenmiş olan kozmetik ürünlerinin Kararın 62 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında ithali mümkün bulunmamaktadır. 

5. 3 üncü ve 4 üncü maddelerde bahsi geçen ve muafen ithali mümkün olmayan eşyaya, kıymetine ve miktarına bakılmaksızın genel hükümler çerçevesinde, yürürlükteki gümrük ve dış ticaret mevzuatının ilgili hükümleri uygulanarak işlem yapılabilir.

6. 2313 sayılı Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun kapsamında bulunmamakla birlikte uyuşturucu ve uyarıcı etkiye haiz maddelerin posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ithali ve ihracı mümkün bulunmamaktadır.

7. Hayvansal ürünlerin posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurda girişine ilişkin işlemler, 01.02.2012 tarihli ve 28191 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvansal Ürünlerin Kişisel Sevkiyatlarının Ülkeye Girişine İlişkin Kurallar Hakkında Tebliğin 5 inci maddesi uyarınca yürütülür.

8. 03.12.2011 tarihli ve 28131 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bitki Karantinası Yönetmeliğinin 14 üncü maddesi çerçevesinde, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen bitki veya bitkisel ürünlerin, söz konusu Yönetmelik hükümlerine göre kontrolü yapılarak ülkeye girişine izin verilir.

9. 7 ve 8 inci maddeler kapsamı dışında kalan gıda ürünlerinin kişisel kullanıma uygun miktarlarda posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla yurda girişine izin verilir. Operatör tarafından basitleştirilmiş gümrük beyannamesi ile beyan edilecek turistlerin tüketeceği özel gıda maddelerinin ilgili turizm kuruluşu tarafından belgelendirilmesi ve bunlar tarafından tüketileceğinin taahhüt edilmesi gerekmektedir.

10. Alkol ve alkollü ürünler ile tütün ve tütün ürünleri, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilenler ve nikotin içersin ya da içermesin tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan elektronik sigara ve elektronik nargile dahil her türlü mamul ve bu mamullerin tüketiminde kullanılan elektronik cihaz aksam, yedek parça ve solüsyonlarının Kararın 62 nci ve 86 ncı maddeleri kapsamında posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla ithali mümkün bulunmamaktadır.

11. Cep telefonunun posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir surette getirilmesi mümkün bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yurt dışına giden yolcuların IMEI numarası halihazırda Türkiye’de kayıtlı olan cep telefonlarının yurt dışında kalması ve bu telefonların Kararın 58 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen 3 aylık süre içerisinde posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla geri gönderilmesi durumunda, söz konusu telefonların IMEI numaralarının kayıtlı olduğunun “http://www.mcks.gov.tr” adresinden yapılacak sorgulama sonucu teyit edilmesi halinde muafen teslim edilmesi mümkündür. Bu durumda basitleştirilmiş gümrük beyannamesinde “YLC0” muafiyet kodu kullanılarak beyan yapılır.

12. 01.06.1991 tarihli ve 20888 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinde yer alan kişiler hariç, yurtiçinde kayıt ve ruhsatı bulunmayan silah ve tüfeklerin serbest dolaşıma sokulması mümkün bulunmadığından söz konusu eşyanın posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla da getirilmesi yasaktır. Ancak, silah ve tüfekler hariç olmak üzere, 31.12.2019 tarihli ve 30995 üçüncü mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2020/11 [1] sayılı Bazı Patlayıcı Maddeler, Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Benzeri Aletlerin İthaline İlişkin Tebliğ kapsamı eşyanın posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla serbest dolaşıma sokulmak istenmesi halinde, kıymeti, miktarı veya ağırlığı hakkında herhangi bir istisna getirilmeksizin Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak genel güvenlik ve asayiş yönünden uygunluk yazısının ibrazı gerekmektedir.

13. Posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelmesine sınırlama getirilen eşyanın bir koli içinde, sınırlamaya konu olmayan başka eşya ile birlikte gelmesi ve sahibince gümrüğe terkinin veya mahrecine iadesinin talep edilmesi halinde, sınırlamaya tabi olmayan eşyaya genel hükümler çerçevesinde işlem yapılır.

14. Kararın 61 inci maddesinde düzenlenen 430 Euro tutarındaki yolcu beraberi hediyelik eşya muafiyeti, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla getirilen eşyaya uygulanmamaktadır.